Anonim
Trainen op hartslag - deel 3

куб

На едно място 1 deel 2 weet е precies wat jouw rust- en maximale hartslag is en hoe is jouw trainingszones bepaalt. Маар влак jij altijd срещна hartslag dan geven we ook noge een aantal tips mee.

Altijd hard trainen

Misschien ga je het liefst elke training tot het gaatje. Ben е pas voldaan als е uitgeput thuiskomt. Voor е gevoel ben е wellicht heel goed bezig, maar om beter te gaan presteren hoogstwaarschijnlijk niet. Очаквайте да се влошавам е het goed elk van de verschillende hartslagzones te trainen. Een rustige training heeft namelijk een ander ефект dan een pittige, усилено обучение.

Eén van de belangrijkste veranderingen die plaatsvinden als gevolg van training is de aanpassing van is mitochondriën. Dit zijn kleine energiefabriekjes die zich in al je spiercellen bevinden. De mitochondriën zorgen ervoor dat de energye die je inneemt (suiker, vet en eventueel eiwit) als brandstof kan dienen voor is spieren. Het liefst zijn е mitochondriën zo efficiënt mogelijk aan het werk, zodat ze weinig energie nodig hebben waardoor jij toch hard en lang kan fietsen.

Beginnende fietsers hebben een gering aantal, kleine mitochondriën die vooral koolhydraten nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Het vet dat zich in je lichaam bevindt kunnen deze mitochondriën amper gebruiken. Rustige duurtrainingen zorgen ervoor dat er grotere en meer mitochondriën ontstaan ​​zodat zuurstof en voedingsmiddelen veel makkelijker е spieren kunnen bereiken. Интензивно обучение zorgt er vooral voor dat de eigenschappen van de energyefabriekjes влошава aangepast.

Cube Bikes

Goedgetrainde wielrenners hebben dus meer mitochondriën, grotere mitochondriën en hun mitochondriën kunnen bovendien ook nog eens goed gebruik maken van vet als energiebron. Eten hartslagmeter can een goed instrument zijn om in de gaten te houden of je niet te hard traint. Na een drukke dag, een fikse training de vorige dag of als je iets onder de leden hebt, geeft jouw hartslag aan dat een bepaalde inspanning toch iets belastender is voor jouw lijf dan normaal.

Je hartslag houd е voor de gek

В този момент стартира van een състезание за обучение waarbij е te snel start е hartslag niet altijd een goede graadmeter. Het duurt namelijk even - vooral als je niet goed bent opgewarmd - voordat je hartslag stijgt bij een bepaalde inspanning. Zo kan het zijn dat е hartslag pas na vijf tot tien minuten past bij de snelheid die je op dat moment fietst (of het vermogen dat is levert). В het начало van een обучение е het dus vooral zaak om niet te veel te vertrouwen op de aangegeven hartslag.

Cube Bikes

Ook op andere momenten kan je hartslag is voor de gek houden. Als je veel getraind hebt zal het soms lastig zijn is hartslag te doen stijgen. Niet omdat е hart niet werken maar omdat andere systemen in je lichaam op dat moment vermoeid zijn. Следваща тренировка на wedstrijd als е ademhaling vrij rustig blijft maar je desondanks niet harder kan fietsen. Je benen voelen zwaar en een hogere snelheid gaat simpelweg niet. Als е op zo'n момент koste wat kost е hartslagzone wil halen zal is merken dat е 'geforceerd' gaat fietsen met veel spanning in je lijf. Het voelt als lichamelijk hard werken (stoempen) en loopt extra risico op blagosures. Бен е започнал да използва обучението на wedstrijd dan zal е ademhaling en е hartslag de beperkende factor zijn en krijg is op een gegeven moment simpelweg niet voldoende zuurstof naar je spieren.

Hoogte en temperatureur

Behalve vermoeidheid е er nog een aantal andere zaken die поканен hebben op е hartslag. Zo zorgen hogere temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, een zware maaltijd en een verblijf op hoogte voor een hogere hartslag dan е gewend наведе. Die hogere hartslag geeft aan dat е lichaam extra belast wordt. Om te koelen, om eten te verbranden, of om voldoende zuurstof op te nemen op hoogte. In die gevallen kan een hartslagmeter wel handig zijn: Het kan voorkomen dat е vasthoudt aan een vermogen of snelheid die veel zwaarder is voor is lichaam и dan has has bedoeld.

Cube Bikes

Laat е hartslagmeter ook eens thuis

Af en toe trainen zonder hartslagmeter kan jou helpen om is lijf beter te leren kennen én beter te doseren. Dan weet е в een lange tourrit of training precies hoe diep is kunt gaan, zonder het risico dat je jezelf over de kop fietst. Zonder hartslagmeter leer е vanzelf hoe het voelt om in verschillende zone te fietsen:

Lekker rustig: зона 1

Je kunt deze zone aan verschillende dingen herkennen. Ten eerste blijft е ademhaling rustig en gecontroleerd. Je kunt nog diepe teugen nemen en е kunt nog hele volzinnen zeggen zonder dat е в ademnood komt. Ook voel е geen brandend gevoel in je benen, blijft се помещава ontspannen en ben е makkelijk in staat kleine stukjes te versnellen. В зоната на дезе kun е vaak moeiteloos hele tijden in gedachten verkeren, zonder dat is bewust bent van de te leveren inspanning.

Stevig doorfietsen: зона 2

Bij wedstrijden, lange intervallen of temporitten wil je jouw lichaam harder laten werken. Je gaat dan naar de 2e зона. Deze herken е aan de zogenaamde eerste ventilatoire drempel. Om voldoende zuurstof naar is spieren te brengen zal je vaker adem willen halen. Намира се в зоната die die Wel een paar uur vol kunt houden. Omdat е spieren Wel постоянен vragen om veel zuurstof wordt praten een stuk lastiger. Korte zinnen gaat nog net. Wanneer е в зоната на дезе, за разлика от него е даден ал snel aan е spieren voelen: een brandend gevoel е в dat geval niet vreemd. Je lichaam gebruikt in deze zone behoorlijk wat energye, срещнато име koolhydraten. Het aanvullen van is suikers is dan ook heel belangrijk om het lang vol te houden. Постоянно в зоната на замъгляване, най-добре е да се концентрирате. Je moet е gedachten bij de inspanning houden om te voorkomen dat е tempo inzakt.

De door-duwzone: зона 3

Зоната на Bij deze е er sprake van een tweede ventilatoire drempel waarbij de ademhaling nogmaals verhoogd. Praten wordt heel lastig, he he al al adem nodig om snel zuurstof naar je spieren te sturen. Hoe langer е в зона deze blijft, hoe pijnlijker е lijf zal gaan voelen door de opbouwende afvalstoffen: Je lijf е aan het verzuren. Dit merk е vooral door een brandend gevoel in je benen en verkramping van de rest van is lijf. Ook е armen en bovenlijf zal je nu moeilijk ontspannen kunnen houden. fietsen in deze zone vraagt ​​е opperste koncentratie. Het is niet vreemd als je gedachten krijgt om te willen stoppen. Je lichaam geeft aan dat fietsen in deze zone pijnlijk е.