Anonim
образ

ФОТО: ГЕТИ

FTP, ofwel Functional Threshold Power, е zo'n term die ervaren fietsers en wielertrainers vaak vrij nonchalant rondstrooien. Maar het kan bij de iets minder ervaren wielrenner nogal wat verwarring oproepen. Maak je geen zorgen: wij zullen het proberen uit te leggen.

Simpel gezegd е FTP het gemiddelde aantal watt dat een renner gedurende een uur kan volhouden. Idealiter gaat het hierbij om een ​​constante inspanning, niet om een ​​vermogenslijn die pieken en dalen kent zoals tijdens een heuvelachtige rit.

Имате FTP, умирайте меестал за утре, срещнахте тест за 20 минути, може да се насладите на това време. Het is een getal dat je kunt volgen, zodat is duidelijk verbeteringen kunt waarnemen wanneer is regelmatig een test doet. Én als е natuurlijk op основа van deze getallen gaat trainen en aan de slag gaat. Vaak fietsen we gewoon en denken we vooral dat we sneller harden, maar werken met FTP helpt is om zéker te weten dat is sneller wordt. Bovendien е het noodzakelijk om е FTP te kennen als je een trainingsschema met vermogen gebruikt.

Hoewel het weten van is FTP nuttig kan zijn, is het volgens velen ook 'één van de meest onbegrepen termen in het fietsen'. Wij leggen е alles uit wat is moet weten over FTP en hoe het he can helpen om beter te worden.

Hoe meet je jouw FTP?

Десет часа е еен модър метър нодиг. Vervolgens heb е een parcours nodig waar is 20 minutes onanagegebroken can blijven fietsen. Optimaal е zelfs een test van een uur, maar dat е voor de meeste wielrenners niet realistisch. Voor de meest gebruikte тестът е процедура за работа: Kalibreer е powermeter. Doe een вана за загряване 10 - 15 минути. Fiets daarna 5 minutten volle bak, gevolgd door 10 minuten lospeddelen. Тот слот Doe е een zeer intenziieve вдъхновяващ ван 20 минути, waarbij е een tempo moet pakken die bijna maximaal is, maar is Wel gelijkmatig kunt houden. Probeer е мощност aan het започне net zo hoog te hebben als aan het eind - en alle tijd ertussen. (Vergeet ook niet om is 'lap-button' is is fietscomputer in te drunken als is start). Слушайте след 10 минути.

Als е klaar огънат, пак е het gemiddelde vermogen wat is tijdens de 20-mintentest hebt geproduceerd en vermenigvuldig е dat met 0, 95. De uitkomst е FTP. Als е bijvoorbeeld gemiddeld 200 watt hebt getrapt, heb is een FTP van 190 Watt.

Het maakt niet uit of je de test binnen of buiten uitvoert. Zorg er alleen wel voor dat е al tes testen in gelijkwaardige omstandigheden doet. Als е de test buiten uitvoert, zorg er dan wel voor dat je geen verkeerslichten of andere mogelijke 'preprekels' tegenkomt. Als е de test binnen uitvoert op een smart trainer, weet is in elk geval zeker dat de omstandigheden altijd gelijk zijn.

Може ли да тествате FTP-тест helpen om mijn prestaties te verbeteren?

Absoluut. En wel om hierom. Десет еерте helpt een regelmatig test - ongeveer eens per maand - om te zien of het trainingsschema wat is volgt ook daadwerkelijk werkt. Daarnaast е het een uitstekende manier om is te helpen regelmatig een zware training te doen, wat vooral handig is voor mensen die niet van intervaltraining training houden en de zware ritten vaak aan zich voorbij laten gaan.

Hoe moet ik de resultaten uit mijn FTP-test gebruiken in mijn trainingsschema?

Trainers zullen vaak het vermogen gebruiken als ze een trainingsschema opstellen, om de intervaltrainingen nog meer te kunnen specificeren. Треньорът с големи воли е heel zelfs de belangrijkste reden om hun atleten een vermogenstest te laten doen, omdat FTP niet alleen een indicatie van is omslagvermogen biedt, maar ook helpt om je vermogenszones te bepalen. Дезонните зони, в които живеят, се срещат с хартлагзони, като „херстелтренинг“, „разширяване на духа“, „интензив дур“, „VO2-Max“ и „Максимален“.

Nog belangrijker е dat het regelmatig uitvoeren van een FTP-test is vooruitgang can laten zien - of het gebrek daaraan. Dus hoewel het van zichzelf geen trainingingsinstrument is, helpt de analyze van je FTP Wel om te laten zien of je обучение werkt of dat is wellicht iets moet aanpassen in je trainingsschema.

Een gelijkmatige stijging van is FTP е оптимален, maar verwacht niet dat het met grote stappen gaat. Треньорите на Волгенс са стигнали до FTP, за да се срещнат 2, 5% от тренировъчния цикъл (6-8 седмици). De de stijging hoger, dan weet е zeker dat dit niet zo door zal blijven stijgen. Als je ziet dat е FTP gedurende 3 от meer тестове даalt of gelijk blijft, dan is het tijd om met je trener te gaan praten.

Hoe weet ik на mijn FTP goed е?

Всичко е идеално за криптовалута на FTP, е много удобна за вата на килограм. Daarvoor deel е jouw FTP вратата е gewicht. (Искам ван 80 kg с FTP ван 240 Watt heeft и e мощност на килограм ван 3, 0). De gemiddelde beginnende wielrenner zal een waarde van 2, 0 halen, terwijl een wasldklasse wielrenner zelfs een waarde van 7, 0 kan halen. Dat getal an sich zal geen поканен hebben op de manier waarop е traint, maar het biedt is Wel een mogelijkheid om jezelf met anderen te vergelijken.

Wat als ik een waardeloze FTP heb?

Maak е geen zorgen. Dit soort getallen zijn niet in beton gegoten. Je FTP zal fluctueren gedurende het seizoen en kan ook afhangen van is actuele gezondheid en van een aantal externe factoren gedurende is test. Een pittige tegenwind, изключителен хит на kou, на zelfs een stressvolle седмица op е werk kan allemaal van invloed zijn.

Hoewel het natuurlijk fijn е als е een FTP-тест изпълнен een goed resultaat uitvoert, moet is er ook aan denken in welke trainingingsfase is zit. Misschien ligt de nadruk vooral op het verbeteren van het duurvermogen, zodat is meerdere uren in het zadel kan doorbrengen. От е огъната юстиция vooral het korte sprintwerk aan het verbeteren. Beiden helpen niet om een ​​optimale FTP te halen.

Дъс в плата van lang te blijven hangen in die ene tegenvallende FTP-тест, може да бъде по-голям огромна версия aan het goed afwerken van is trainingsschema. Je zult zien dat е verloop van tijd een stijging in is FTP zult waarnemen.